fallback

Тенденция в TikTok ни показва нов метод за отслабване

Става въпрос за напитка с овес

16.08.2024 | 09:30 Автор: Искра Ангелова

Нова тенденция завладя социалната мрежа TikTok. В разпространените видеа се твърди, че напитка с овес задейства метаболизма като лекарството за диабет Ozempic, с което повечето звезди в Холивуд се отслабват напоследък.

Тенденцията се нарича "oatzempic" (игра на думи - "oat" e овес). Същността е, че трябва да пиете смути на базата на овесени ядки два пъти на ден и след това оставяте суперхраната да подейства магически.

Може ли наистина да ви помогне да свалите 18 кг за два месеца, както твърдят поклонниците на  режима? Вероятно не. Но това едва ли има значение, когато вземете предвид колко впечатляващи всъщност са проучванията върху овеса. Една чаша на ден може да има "значителен ефект върху намаляването на теглото", според екип от британски и китайски изследователи, които установиха, че скромното зърно утроява изгарянето на коремни мазнини при възрастни хора.

Хората, които използват овесения режим на TikTok, правят напитка, като смесват половин чаша овесени ядки и чаша вода със сок от лайм и канела. "Изберете по-вкусни овесени ядки, на които ще се наслаждавате постоянно, защото постоянната консумация е истинската тайна", казва привърженикът на овесената каша и лекарят по функционална медицина Шивани Амин.

"Докато се придържате към здравословни смеси, овесените ядки във всякаква форма са чудесен избор за тези, които искат да отслабнат", добавя д-р Амин. Овесените ядки са пълни със специални фибри, наречени бета-глюкан, които бързо абсорбират течност в храносмилателния ни тракт и образуват това, което експертите от Cleveland Clinic описват като "гъста слуз". След като се образува слузта, тя кара да се случват невероятни неща.

Напитки с овесени ядки за отслабване: Как овесът имитира Ozempic

Лекарствата за диабет като Ozempic стимулират загубата на тегло чрез повишаване на нивата на GLP-1, хормон, който убива апетита и подобрява кръвната захар. Експертът по хранене Фред Пескаторе, автор на книгата The A-List Diet, казва: "Лесно е да се имитират тези ползи без всички рискове, които идват с лекарствата. Бета-глюканът прави точно това. Проучвания от цял свят разкриват, че той ферментира, освобождавайки мастни киселини, които са любима храна на чревните бактерии, които изпращат нивата на GLP-1 нагоре, нагоре, нагоре".

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback