Етеричните масла за здрава коса

Могат да бъдат силно дразнещи

15.08.2024 | 14:52 Редактор: Беатрис Младжова
Етеричните масла не бива да се използват неразредени.
Етеричните масла не бива да се използват неразредени.

Добре познаваме етеричните масла като средство за грижа за косата. Включва множество различни отделни растения, всички от които могат да повлияят силно на здравето и благосъстоянието на вашата коса или скалп.

Етеричните масла са доста силни и никога не трябва да се използват неразредени. Вместо това, трябва да се добавят към масла-носители като кокосово, гроздово, арганово или жожоба. Те трябва да се добавят с капкомер – не ги докосвайте с голи ръце, тъй като могат да бъдат силно дразнещи.

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво, известно още като мелалеука, мирише подобно на евкалипт. То е страхотно за детоксикация и укрепване на кожата. Върху скалпа е отлично за премахване на натрупването на продукти и избистряне на косата от притъпяващи минерали и частици. Освен това, ако се борите с пърхот, бихте могли да обмислите използването на масло от чаено дърво, за да ограничите степента на дрожди по скалпа.

Масло от лавандула

Извлечено от едноименното растение, което познаваме и обичаме, маслото от лавандула успокоява скалпа и може да бъде от полза за хора с множество проблеми в тази област. Лавандуловото масло може да помогне за балансиране на естествените масла на скалпа благодарение на противовъзпалителните, антисептичните и антимикробните си свойства. В допълнение, то успокоява и подхранва скалпа, осигурявайки облекчение при възпалителни състояния.

Масло от розмарин

Да, познаваме розмарина като ароматна подправка, но той също така може да се използва за косата, особено за нейния растеж. Ако загубата на коса е основната ви грижа, експертите препоръчват масло от розмарин, тъй като то е известно, че стимулира растежа ѝ. Растението е добре позната, естествено стимулираща съставка, за която се отбелязва, че помага за растежа на кичурите, тъй като засилва кръвообращението.

Масло от лайка

Оказва се, че ароматното растение, което пием на чай, е също толкова успокояващо за скалпа ни, колкото за ума и тялото ни. Маслото от лайка е известно със своите успокояващи и противовъзпалителни свойства. Може да помогне за успокояване на раздразнения скалп, да намали пърхота и да насърчи растежа на косата.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: Pexels