Хроничният недостиг на сън крие сериозни рискове за здравето

Организмът ни може да стане по-податлив на инфекции и заболявания

15.08.2024 | 09:45 Редактор: Беатрис Младжова
Важно е да получаваме по 8 часа сън.

По време на сън тялото ни преминава през различни физиологични процеси, които са от съществено значение за възстановяването и регенерацията. Един от тези процеси е производството на цитокини – малки протеини, които играят ключова роля в имунната реакция на организма. Цитокините помагат в борбата с инфекциите, възпаленията и стреса, като стимулират действието на имунните клетки. По време на сън производството на някои цитокини се увеличава, което засилва способността на имунната система да реагира на патогени.

Когато човек не спи достатъчно, производството на цитокини намалява, което води до отслабена имунна реакция. Изследванията показват, че хората, които спят по-малко от седем часа на нощ, са значително по-податливи на настинки и други инфекции в сравнение с тези, които спят осем или повече часа. Липсата на сън също може да намали ефективността на ваксините, тъй като имунната система не реагира толкова силно на антигените, които ваксините съдържат.

Хроничният недостиг на сън може да доведе до продължително възпаление в организма, което е свързано с различни хронични заболявания като сърдечно-съдови болести, диабет и дори рак. Възпалителните процеси, които не се регулират правилно поради липсата на сън, могат да увредят тъканите и органите в дългосрочен план.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels