Защо не е добре да спим на включен вентилатор?

Може да доведе до здравословни проблеми

14.08.2024 | 15:30 Редактор: Беатрис Младжова
Възможни са болки в мускулите.

Вентилаторът е добро решение за разхлаждане в горещините, но не е препоръчително да е включен докато спим. Експерт по съня разкрива здравословните проблеми, които може да причини, пише "Мирър".

Според здравния гуру оставането на включен електрически вентилатор през цялата нощ може да доведе до тежко събуждане с редица заболявания. Въпреки че вентилаторите са предпочитано решение за поддържане на прохлада в жегите, те са винени за множество проблеми, включително болки в мускулите, пресъхнало гърло, дихателни проблеми, запушване на синусите и кожни раздразнения.

Експертът по съня и главен изпълнителен директор на MattressNextDay Мартин Сили призовава любителите на охлаждането в спалнята да спрат да използват вентилаторите си през нощта. Предупреждението му е свързано с това, че вентилаторите могат да предизвикат алергии и обостряне на астмата. Той обрисува картина, в която вентилаторите не само разместват въздуха, но и раздвижват дяволска смес от прахови акари, плесенни спори, полени и други неприятни частици, съобщи Express, цитиран от БГНЕС.

"Така че, ако установите, че страдате от прекомерно кихане, сълзене на очите, хрема, сърбеж в гърлото и дори затруднено дишане, уверете се, че по лопатките на вашия електрически вентилатор няма прах", предупреди Мартин.

Оставянето на включен вентилатор през цялата нощ също може да доведе до изсъхване на очите и дразнене. Помислете за използването на въртящ се електрически нагревател за по-добра циркулация на въздуха. Четвъртият риск за здравето е възможността за причиняване на схващане на врата или болки в мускулите.

Снимка: Pexels