Северният ледовит океан губи способността си да абсорбира въглероден диоксид

Резултатите от ново проучване са тревожни за цялата планета

14.08.2024 | 09:53 Редактор: Тодор Петров
Нови тревожни данни.

Планетата ни се затопля необратимо, а способността на Северния ледовит океан да абсорбира въглероден диоксид от атмосферата отслабва.

Учените от Института по метеорология Макс Планк в Хамбург са моделирали процеса и са установили, че арктическите региони, засегнати от ерозията на вечната замръзналост, отделят повече въглерод, отколкото могат да абсорбират. В края на века този ефект може да доведе до рязко покачване на количеството въглероден диоксид в земната атмосфера.

Според водещия автор на изследването – Дейвид Нилсен, получените от него и колегите му резултати са тревожни за цялата планета, тъй като океаните са един от най-големите абсорбатори на въглероден диоксид от земната атмосфера.

Наблюденията показват, че почвата по крайбрежието на Арктика вече не замръзва през летните месеци, така че там няма лед, но има вода. Всички тези фактори по същество правят крайбрежните райони уязвими на вълни и бури, които отмиват почвата в океана.

Резултатите от изследването показват още, че до 2100 г. ерозията може да намали способността на Северния ледовит океан да абсорбира повече от 14 милиона тона въглероден диоксид годишно.

Предишни проучвания вече показаха, че Арктика вече се затопля няколко пъти по-бързо от останалия свят – средно три до четири пъти.

Четете повече в megavselena.bg

Снимка: Pixabay