Всяка подправка съдържа различни полезни съставки. Къри е популярна подправка, чиито сновни съставки включват куркума, кориандър, кимион и чили. Всяка от тях допринася за уникалния вкус на подправката и има своите уникални здравословни ползи.
Къри се прилага най-често в индийската, тайландската и югоизточно-азиатската кухня. То е основна съставка в разнообразни ястия като къри сосове, супи, яхнии и маринати за месо и зеленчуци. Кърито придава наситен аромат и вкус на ястията, като често се комбинира с ориз и хляб.
Куркума
Куркумата съдържа куркумин, който има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и може да помогне в борбата със сърдечно-съдови заболявания, рак и Алцхаймер. Куркуминът е особено полезен за намаляване на възпалението и оксидативния стрес, което е ключов фактор за превенцията на хронични заболявания.
Кориандър
Той е богат на витамини и минерали, които подпомагат храносмилането и детоксикацията на организма, като също така има антибактериални и антимикробни свойства.
Кимион
Кимионът е друга съставка, която подобрява метаболизма и подпомага загубата на тегло, като същевременно улеснява храносмилането и намалява газовете и подуването.
Чили
Чилито, с основната си съставка капсаицин, ускорява метаболизма и намалява апетита, което може да бъде полезно за хора, които се опитват да отслабнат. Освен това капсаицинът има болкоуспокояващи свойства и може да помогне за облекчаване на хронична болка.
Четете повече в puls.bg.
Автор: Маринела Георгиева
Снимка: Pexels