Как да разпознаем отравянето с гъби и какви са усложненията

Съществуват хиляди видове и понякога е лесно да се объркаме коя е ядлива

13.08.2024 | 22:12 Редактор: Вяра Димова
Някои гъби могат да бъдат опасни.

Можем да се отровим с гъби, ако погълнем такива, които съдържат токсини, често при объркване на ядливи гъби с подобен външен вид отровни двойници.

Най-висшите гъби (гуглестите) образуват спори в специални плодни тела с пънче и гугличка. Гъбите са еволюирали едновременно с растенията в продължение на милиони години. Те са широко разпространени.

Съществуват хиляди видове гъби

Приблизително 100 гъби са причина за случаите на отравяне след консумация, а само 15-20 вида са потенциално смъртоносни при поглъщане.

Не съществува просто правило за разграничаване на ядливите гъби от отровните гъби. В повече от 95% от случаите на отравяне с гъби, интоксикацията възниква в резултат на погрешно идентифициране на гъбата от любител гъбар. В по-малко от 5% от случаите отравянето настъпва след консумация на гъба заради нейните променящи съзнанието свойства.

Тежестта на отравянето с гъби може да варира в зависимост от географското местоположение, където вирее гъбата, условията на растеж, количеството токсин в нея и генетичните характеристики на гъбата. Варенето, готвенето, замразяването или обработката може да не променят токсичността на някои гъби. 

Как се класифицира отравянето с гъби  и какви са симптомите?

Категория на ранните симптоми – симптомите обикновено се появяват в рамките на първите 6 часа от поглъщането на гъбите и включват стомашно-чревни, алергични и неврологични синдроми.

Категория късни симптоми – признаците и симптомите започват да се появяват между 6 и 24 часа след поглъщането на гъбите и могат да включват хепатотоксичен (свързан с черния дроб), нефротоксичен (свързан с бъбреците) и еритромелалгичен синдром (внезапно разширяване на малките артерии, причиняващо внезапна пареща болка и зачервяване на кожата на ръцете, краката, а понякога на ушите и лицето);

Категория със забавени симптоми – симптомите се появяват повече от 24 часа след поглъщането на гъбите и включват предимно нефротоксични (токсични за бъбреците) симптоми.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay