fallback

Силна магнитна буря от четвърто ниво удари Земята

Може да доведе до поява на северно сияние в небето на юг

13.08.2024 | 09:36 Автор: Толя Стоянова

Силна слънчева буря връхлетя Земята. Може да доведе до поява на северно сияние в небето на юг. Според специализирания център към Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOAA) в понеделник от 15:00 ч. по Гринуич са наблюдавани условия за геомагнитна буря от четвърто ниво.

"Силната геомагнитна буря включва възможността да се наблюдава слабо полярно сияние чак до Алабама и Северна Калифорния", се казва в изявлението на NOAA.

Новата слънчева буря е причинена от изхвърляне на коронална маса (CME), което представлява експлозия на частици, напускащи Слънцето. Когато тези частици пристигнат на Земята, те нарушават нейното магнитно поле.

Слънчевите или геомагнитните бури могат да предизвикат нежелани ефекти - да влошат високочестотните комуникации, да нарушат работата на спътниците и да предизвикат претоварване на електрическата мрежа. Операторите на чувствителна инфраструктура са уведомени да въведат мерки за ограничаване на тези ефекти, заявиха от НОАА.

През май планетата преживя най-мощните геомагнитни бури, регистрирани от 20 години насам. Те предизвикаха полярни сияния, които озариха нощното небе в САЩ, Европа и Австралия, на много по-ниски географски ширини от обичайното, предаде БГНЕС. Този тип събития се увеличиха напоследък, тъй като в момента Слънцето е близо до пика на активността си, според 11-годишния си цикъл.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback