Метеорният поток Персеиди: Кога и откъде можем да го наблюдаваме

Да се изчака да мине полунощ, препоръчва доц. Велчев

12.08.2024 | 19:20 Редактор: Толя Стоянова

Време е за дъжд от звезди. Настъпва пикът на метеорния поток Персеиди. Спектакълът е един от най-лесните за наблюдение с невъоръжено око. Тази година се очакват над 50 падащи метеора на час.

Александър Калпакчиев е професионален фотограф. Казва, че заснемането на астрономически явления има своите специфики.

"Не е толкова лесно, не е просто да направиш една снимка", каза Калпакчиев.

Персеидите са едни от най-активните потоци

"Характерно за Персеидите е, че те са едни от най-активните потоци. Имат достатъчно голям брой явления, метеора на час. Това е мярката за това колко е активен един поток. При Персеидите те достигат до 90-100, тази година се очакват около 60-70. Горе-долу на всяка минута може да се види един такъв метеор", обясни ръководителят на катедра "Астрономия" в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Тодор Велчев.

Фотографи и астрономи се обединяват - най-доброто време за наблюдение на астрономическото явление е в късните часове и далеч от светлините на града.

"Столицата е много светъл град и е може би един от най-неподходящите. Това, което бих предложил на хората, които имат интерес за такъв тип фотография, са Родопите", каза Калпакчиев.

"Да се изчака да мине полунощ, тогава и самото съзвездие Персей ще бъде вече по-високо над хоризонта. Шансът да видите метеор ще бъде по-голям", добави доц. Велчев.

А поверието гласи, че падащите звезди изпълняват желания.

Вижте повече в репортажа на Стефан Стефанов.

Снимка: Pexels