Лайката е мощен природен лек за различни кожни проблеми

Хидратира и успокоява

12.08.2024 | 22:40 Редактор: Беатрис Младжова
Лайката има антибактериални свойства.

Съдържащите се в лайката биоактивни вещества като флавоноиди, кумарини, терпеноиди и етерични масла я правят мощен природен лек за различни кожни проблеми.

Противовъзпалителни свойства

Една от най-важните ползи на лайката за кожата е нейното противовъзпалително действие. Апигенинът и бисабололът, съдържащи се в лайката, са доказано ефективни при намаляване на възпаления и раздразнения. Това я прави отличен избор за лечение на кожни заболявания като екзема, дерматит и акне. При редовно приложение лайката може да успокои зачервената и раздразнена кожа, като същевременно подпомага регенерацията на клетките.

Антибактериални и антисептични свойства

Лайката има мощни антибактериални и антисептични свойства, което я прави ефективна в борбата с бактериалните инфекции на кожата. Това е особено полезно при лечението на акне, като лайката помага да се намали растежа на бактериите, които причиняват възпаленията и пъпките. Етеричното масло от лайка може да бъде добавено към козметични продукти или използвано в чиста форма за почистване на кожата и предотвратяване на инфекции.

Успокояване и хидратация

Лайката е известна със своето успокояващо действие върху кожата. Тя помага за облекчаване на раздразнението и сърбежа, причинени от различни кожни проблеми. Освен това, лайката има хидратиращи свойства, които поддържат кожата мека и гладка. Продукти, съдържащи екстракт от лайка, могат да се използват за хидратиране на суха и чувствителна кожа, като предотвратяват напукване и лющене.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels