Важните протеини за по-здрава и бляскава коса

Консумирането им гарантира, че тялото може да произвежда кератин, поддържайки растежа на косата

11.08.2024 | 19:30 Редактор: Вяра Димова
Протеинът е важен за косата.

Ако искате да поддържате косата си здрава и естествения ѝ цикъл на растеж в норма, ще ви трябва повече от правилния арсенал от продукти за локално приложение. Може да не ви се вярва, но това, което слагате в чинията си, може би е ключът към красивите кичури.

Храната може да ни осигури по-бляскава коса

Експертите смятат така, особено ако се съсредоточите върху конкретен макроелемент – протеин. 

Интересен факт – косата ви всъщност се състои от супер здрав протеин – кератин, който дерматологът Мариса Гаршик описва като ключа към здравината и структурата на косъма. Консумирането на достатъчно протеин гарантира, че тялото може да произвежда кератин, поддържайки растежа на косата. 

Протеините спомагат за поддържането на здрав скалп, създавайки благоприятна среда за поява на нови косми.

Видът протеин също е важен

Източниците, полезни за растежа, здравето и дебелината на косата, включват постно месо, риба, яйца, боб, ядки, млечни продукти и соя. Тези храни осигуряват незаменими аминокиселини – градивните елементи на кератина, който укрепва и уплътнява косата.

Според препоръчителния хранителен прием за средностатистически възрастни, се нуждаем от 1,2-2.2 грама протеин на килограм телесно тегло дневно. Например, ако тежите 60 килограма, ще имате нужда от приблизително около 60-120 грама протеин, в зависимост от физическата ви активност.

Ако чувствате, че имате мускулна загуба или често сте уморени, може би трябва да увеличите количеството протеин, което ядете.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: pixabay