fallback

Съществува ли извънземен живот? Учени откриха нови планети, подобни на Земята

Те са по-студени от Слънцето

11.08.2024 | 18:46 Автор: Елеонора Танева

Учени анализираха данни от космическия телескоп TESS и са открили две нови планети. Те принадлежат към суперземния клас и имат сходни характеристики помежду си, пише Phys. Те са по-големи по маса и размер от нашата планета, но по-малки от Нептун.

Учените смятат, че новооткритите планети може да са скалисти светове или дори водни планети, но са необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези свои открития.

Има ли условия за живот на планетите?

Астрономите са установили още, че и двете планети са разположени близо до вътрешната граница на обитаемата зона на техните звезди, което означава, че на тях може да има потенциален извънземен живот.

Тези планети се въртят около звезди червени джуджета и са по-студени от Слънцето, но също така е възможно да отделят и по-опасна радиация.

На какво разстояние от Земята са?

Според учените екзопланетата TOI-6002 b се намира на разстояние около 105 светлинни години от нас.

Тя е с около 65% по-голяма от Земята по размер и около 4 пъти по-тежка. Орбиталният период на планетата е 10,9 земни дни и тя се намира на разстояние приблизително 9 милиона км от своята звезда. Това е много близо, като се има предвид, че Земята е на 150 милиона км от Слънцето. 

Според учените екзопланетата TOI-5713 b се намира на разстояние приблизително 134 светлинни години от нас.

Тя е с около 77% по-голяма от Земята по размер и около 4,3 пъти по-голяма от нейната маса. Орбиталният период на планетата е 10,44 земни дни и също се намира на разстояние приблизително 9 милиона км от червеното джудже. Средната температура на този свят е приблизително 74 градуса по Целзий.

Четете повече по темата в megavselena.bg

Снимка: pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback