Всекидневната консумация на плодове и зеленчуци понижава кръвното

Спомага и за запазване на здравето на бъбреците

10.08.2024 | 13:04 Редактор: Вяра Димова
Ползите на зеленчуците и плодовете са много.

Включването на 2 до 4 допълнителни чаши плодове и зеленчуци в ежедневната им диета, заедно с медикаментозната терапия, води до понижаване на кръвното налягане, по-голямо намаляване на сърдечно-съдовите рискови фактори и по-голямо запазване на здравето на бъбреците, отколкото само при прием на лекарства. 

Това показва ново 5-годишно проследяващо проучване, публикувано в "The American Journal of Medicine", в което участват пациенти с високо кръвно налягане и хронично бъбречно заболяване.

Пациентите са били специално насочени към консумация на плодове и зеленчуци, които повишават нивата на рН в кръвта след техния метаболизъм. Защитният ефект върху здравето на бъбреците в групата на диета, богата на плодове и зеленчуци, е наблюдаван и при участниците, на които ежедневно е била прилагана перорална таблетка натриев бикарбонат.

Въпреки че и двете опции са показали, че подобряват здравето на бъбреците, само консумацията на плодове и зеленчуци, но не и само на натриев бикарбонат, намалява кръвното налягане и подобрява рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay