fallback

Съвети за по-добре изглеждащи и здрави нокти

Важна е добрата хигиена

09.08.2024 | 12:47 Автор: Беатрис Младжова

Ноктите ни изискват особена грижа за здравето и външния им вид. Здравите нокти не само изглеждат добре, но и са показател за общото състояние на организма. 

Поддържайте добра хигиена

Редовното миене на ръцете и поддържането на чисти нокти е първата стъпка към здравето на ноктите. Използвайте мека четка за нокти и сапун, за да премахнете замърсяванията. Избягвайте прекомерното използване на агресивни почистващи препарати, които могат да изсушат ноктите и кожата около тях.

Овлажнявайте редовно

Сухите нокти са по-податливи на напукване и чупене. Използвайте овлажняващи кремове или масла за нокти и кожички. Маслото от жожоба, бадемовото и кокосовото масло са отлични избори за поддържане на ноктите и кожичките хидратирани.

Пазете ноктите си от механични увреждания

Избягвайте да използвате ноктите си като инструменти за отваряне на опаковки или зачесване на повърхности. Тези действия могат да доведат до чупене и разслояване на ноктите. Използвайте подходящи инструменти и ръкавици, когато работите с тежки или абразивни материали.

Подрязвайте и оформяйте редовно

Редовното подрязване на ноктите предотвратява счупвания и разслоявания. Използвайте остри ножици или нокторезачки и подрязвайте ноктите право, след което ги загладете с пила. Избягвайте прекалено закръгляне на ъглите, което може да доведе до врастнали нокти.

Избягвайте агресивни химикали

Много почистващи препарати и лакове за нокти съдържат химикали, които могат да повредят ноктите. Избирайте лакове за нокти без формалдехид, толуен и дибутилфталат (DBP). Винаги използвайте база преди нанасяне на лак, за да предпазите ноктите от обезцветяване и увреждане.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback