Взеха най-дълбоката проба от земната мантия

Учени пробиват дупка в скала на 1268 м под дъното на Атлантическия океан

09.08.2024 | 11:04 Редактор: Беатрис Младжова
Взетата проба все още се анализира.

С океански сондажен кораб учени взеха най-дълбоката проба от земната мантия с дупка в скала на 1268 м под дъното на Атлантическия океан, съобщи Ройтерс.

Материалът разкрива състава на горната част на мантията и химическите процеси, които протичат при взаимодействието на тази скала с морската вода при различни температури, отбелязват изследователите. Подобни процеси може да са били в основата на появата на живота на Земята преди милиарди години, смятат те.

Мантията, която съставлява повече от 80% от обема на Земята, е слой от силикатни скали, разположени между външната кора и изключително горещото ядро. Достъпът до тези скали обикновено е невъзможен, освен в случаите, когато се разкриват на места на морското дъно между бавно движещите се плочи, които изграждат повърхността на планетата ни, предаде БТА.

Едно от тези места е подводна планина в средата на Атлантическия океан, където скали от мантията се разкриват на дъното. Тя се намира на запад от огромния Средноатлантически хребет, който образува границата между Северноамериканската плоча, Евразийската и Африканската плоча.

С помощта на оборудване на борда на кораба JOIDES Resolution изследователите са пробили скали от земната мантия на около 850 м под повърхността на океана от април до юни 2023 г.

Взетата проба съдържа над 70 на сто от скалата и все още се анализира.

Снимка: БГНЕС