Притеснително: Водите около Големия бариерен риф са най-топли от 4 века насам

Затоплянето е много вероятно да е следствие от изменението на климата, причинено от човешка дейност

08.08.2024 | 15:02 Редактор: Искра Ангелова
Притеснително: Водите около Големия бариерен риф са най-топли от 4 века насам

Група изследователи, включително от Университета в Мелбърн, са установили, че температурите на океана при Големия бариерен риф са достигнали най-високото си ниво за последните 400 години. Авторите му са установили, че температурата се е повишавала всяка година след 1960 г., но е била особено висока по време на последните епизоди на избелване на коралите.

Затоплянето на водите е много вероятно да е следствие от изменението на климата, причинено от човешка дейност, отбелязват изследователите.

Съавторката на изследването Хелън Макгрегър от университета на Уолонгонг казва, че е "изключително загрижена" за "безпрецедентното" повишаване на температурата на водата.

Големият бариерен риф, който се простира на 2300 километра по крайбрежието на щата Куинсланд в североизточната част на Австралия, е смятан за най-голямата жива структура на планетата. Той е дом на изключително богато биоразнообразие с повече от 600 вида корали и 1625 вида риби.

Избелването на коралите е резултат от повишаването на температурата на водата, което води до изхвърлянето на симбиотичните водорасли, придаващи яркия им цвят. Ако високите температури се задържат, коралите побеляват и умират.

Австралийските изследователи са проучили температурите на повърхността на Коралово море, като са използвали проби от древни корали, за да възстановят стойностите им от 1618 г. 

Учените са установили, че въпреки относителната стабилност на температурата преди началото на 20-и век, от 1960 г. морето се е затопляло средно с 0,12 градуса Целзий годишно.

По време на последните епизоди на масово избелване - през 2016, 2017, 2020, 2022 и 2024 г., температурите са били още по-високи, пояснява БТА.

Дори ако коралите могат да се възстановят, все по-високите температури на водата, съчетани с последователни епизоди на избелване, ги подлагат на сериозно натоварване, предупреждава Хелън Макгрегър. Тазгодишното избелване - едно от най-тежките и всеобхватни, наблюдавани някога, е причинило екстремни щети на 81% от рифа, според последните данни. Едва след няколко месеца учените ще могат да определят каква част от рифа няма да може да се възстанови.

През юни ЮНЕСКО поиска от Австралия да предприеме "спешни" мерки за опазване на Големия бариерен риф, по-специално чрез приемане на по-амбициозни цели в областта на климата. Големият бариерен риф не е включен в списъка на ЮНЕСКО на обектите на световното наследство в риск, въпреки че ООН препоръчва той да бъде добавен, отбелязва Ройтерс.

Снимка: БГНЕС