Засищащи храни за отслабване без лишения

Важно е колко и кога хапваме

08.08.2024 | 14:51 Редактор: Беатрис Младжова
Яйцата са богати на протеини и засищат.

За да поддържаме здравословно тегло невинаги са нужни лишения. От основно значение е не само какво хапваме, а колко и кога. 

Карфиол

Карфиолът осигурява три грама фибри на чаша, както и основни антиоксиданти. Това ще ви помогне да се чувствате сити за по-дълго време през целия ден. Можете да използвате карфиол за толкова много неща – този универсален зеленчук може да се използва като заместител на висококалорични съставки като ориз, брашно и дори червено месо. Направете карфиола звездата на трапезата, като го изпечете като кора за пица, трансформирате го в ориз, намачкате го като картофи или го сготвите с подобни техники, използвани за големи парчета пържола.

Леща

Лещата е друг надежден източник на растителни протеини, въглехидрати и фибри. Изследвания показват, че хората се чувстват по-сити, когато стандартните им ястия от пшеница или ориз са заменени със зелена или червена леща. (Заслужава да се отбележи: зелената леща изглежда има най-голямо въздействие върху чувството на глад.)

Аспержи 

Аспержите са добър източник на витамини К, А и Е, както и богати на желязо. Едно средно голямо стръкче аспержи съдържа само 3 калории, а една чаша (134 г) съдържа само 27 калории.

Зелени или черни маслини 

Маслините са с високо съдържание на калций, витамин Е и желязо, като порция от 15 г маслини съдържа само 22 калории.

Яйца

Независимо дали ги харесвате бъркани, твърдо сварени или предпочитате да правите порция яйчени хапки, тази нискокалорична храна ви осигурява протеинова корекция и ви държи сити за по-дълго. Яйцата са богати на протеини и мастни киселини, както и на незаменим холин. Следователно те могат да подобрят метаболизма на мазнините, като същевременно ви поддържат сити.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels