fallback

Защо е от значение позата, в която спим?

Оказва влияние на физическото ни състояние

08.08.2024 | 09:11 Автор: Беатрис Младжова

Пълноценният сън е важен за нас, но от значение е и позата, в която спим. Позата по време на сън може да окаже значително въздействие върху нашето физическо състояние, включително върху гърба, шията, дишането и дори храносмилането. 

Една от основните функции на подходящата поза по време на сън е да поддържа правилното подравняване на гръбначния стълб. Когато спим в позиция, която поддържа естествената извивка на гръбначния стълб, се намалява натискът върху прешлените и ставите. 

Спането настрани също може да бъде добро за гръбначния стълб, особено ако използвате възглавница между коленете, за да поддържате бедрата, таза и гръбнака подравнени. Обаче спането в неподходящи пози, като например по корем, може да доведе до излишен натиск върху гърба и шията, което може да предизвика болки и дискомфорт.

Позата на съня може също да повлияе на дишането. Спането по гръб може да причини отпускане на езика и меките тъкани в гърлото, което може да блокира дихателните пътища и да доведе до хъркане или дори сънна апнея. За хора, които имат проблеми с хъркането, спането настрани може да помогне за поддържане на отворени дихателни пътища и по-добро дишане през нощта.

Позата, в която спим, играе критична роля за нашето физическо и психическо здраве. Правилната поза може да подпомогне правилното подравняване на гръбначния стълб, да подобри дишането, да подпомогне храносмилането и кръвообращението и да допринесе за по-добро общо благополучие. 

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback