Пет храни, с които можем да облекчим киселините

Хората, консумиращи често овесена каша, по-рядко изпитват симптоми

07.08.2024 | 20:17 Редактор: Вяра Димова
Можем да се справим с киселините.

Прекалените количества и консумацията на течности по време на хранене могат да раздразнят стомаха. Това състояние се характеризира с "връщане" на киселини от стомаха към хранопровода. Кои храни можете да консумирате, за да облекчите киселините?

Зеленчуци

Зеленчуците могат да помогнат за намаляване на симптомите на киселини. Те са добър източник на фибри, с ниско съдържание на мазнини и се считат за алкализиращи или ниско киселинни храни. Можете да изберете как искате да включите зеленчуците в диетата си – използвайте зеленчуци в салатата си, добавете нарязани зеленчуци към любимите си ястия или ги смесете с плодове, за да направите пресни сокове.

Някои примери за зеленчуци, които можете да консумирате ако страдате от киселини, включват: броколи и карфиол; зеле и спанак; моркови, царевица; краставици, джинджифил; зелен боб; зелени чушки; обикновени и сладки картофи.

Пълнозърнести храни 

Пълнозърнестите храни са добър източник на фибри. Фибрите играят жизненоважна роля за намаляване на симптомите на киселини. Диета с ниско съдържание на фибри може да забави храносмилането и да попречи на стомаха да се изпразни правилно. Това може да причини симптоми на киселинен рефлукс като киселини и регургитация.

Едно проучване установило, че хората, които ядат храни, богати на фибри, имат по-добро храносмилане и по-рядко изпитват симптоми на киселини. Примери за пълнозърнести храни са: кафяв ориз; кускус; овесена каша; пълнозърнест хляб.

Млечни продукти 

Прясното и киселото мляко действат като временен буфер, успокояващ симптомите на киселини.

"Една от причините повечето хора да са симптоматични с киселинен рефлукс е, че той причинява увреждане на лигавицата на хранопровода", споделя Нипапорн Пичетшоте, M.D., специалист по гастроентерология в UCLA Medical Center. 

Киселото мляко е богато на пробиотици, които насърчават здравословния баланс на бактериите в червата ви, помагат при храносмилането – заедно с повишаване на усвояването на хранителните вещества. Предпочитайте обезмаслени или нискомаслени разновидности вместо тези, произведени от пълномаслено мляко.

"Храните с по-високо съдържание на мазнини могат да причинят повече рефлукс", казва Пичетшоте.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay