Консумацията на повече захар ускорява стареенето

Качествената диета с по-голямо количество антиоксиданти има положително въздействие върху епигенетичната възраст

07.08.2024 | 23:05 Редактор: Вяра Димова
Вредите от захарта са много.

В публикация от проучване в "JAMA Network Open" се твърди, че приемът на захар увеличава епигенетичния показател за биологичната възраст при жените, докато спазването на диети с високо съдържание на антиоксиданти или противовъзпалителни храни го намалява.

Показателите на участничките в проучването, които първоначално са се записали на възраст между 9 и 19 години в периода 1987-1997 г., са били проследени в периода 2015-2019 г., когато те са били на 36-43 години. Жените са попълвали 3-дневен хранителен дневник, с помощта на който е изчислено количеството добавена захар в храната, както и придържането към средиземноморската диета, алтернативния индекс за здравословно хранене и нова оценка на хранителните вещества от 0 до 24, разработена специално за целите на проучването.

Този нов индекс на хранителните вещества е изчислен, въз основа на данни за количеството на микроелементите в диетата, включително витамините А, Е, С, В12, цинк, селен, магнезий и фибри.

Епигенетичните данни са били събрани чрез проба от слюнка, а епигенетичната възраст е изчислена с помощта на алгоритъм, наречен GrimAGE2. Той разглежда метилирането на определени точки от генома, за да оцени излагането на с-реактивен протеин - протеин, произвеждан в черния дроб в отговор на възпаление, и хемоглобин А1С, който показва колко захар е имало в кръвта.

Изследователите откриват, че за всеки допълнителен грам захар, който хората са изяждали на ден, е имало увеличение със 7 дни на резултата им в GrimAGE2. Те също така установили, че участниците, които са се придържали към средиземноморска диета, алтернативния индекс за здравословно хранене и собствения индекс на изследователите за хранителните вещества, са имали по-ниски резултати по GrimAGE2.

Откритията предполагат, че по-качествената диета с по-голямо количество антиоксиданти и противовъзпалителни хранителни вещества има положително въздействие върху епигенетичната възраст, докато захарта я увеличава.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay