fallback

Как да предпазим косата и скалпа от слънцето?

По-тъмната коса е по-малко податлива на увреждане

07.08.2024 | 13:08 Автор: Искра Ангелова

Лятото е в разгара си. Както се грижим за кожата си, така е редно да се погрижим и за косата си

Подобно на слънцезащитния крем, който нанасяме върху тялото ни, този за косата помага да предпазим кичурите и скалпа ни от слънчево увреждане.

Как слънцето уврежда косата?

Когато косата е изложена на слънчевите ултравиолетови лъчи за продължителни периоди, те могат да повредят външния слой на всеки косъм, наречен кутикула. Според дерматолога д-р Назанин Саеди, лъчите също могат да разградят кератина - протеин, който придава на косата нейната структура и блясък. Увреждането на кутикулата на косъма и кератина прави косата по-суха и по-чуплива.

По-тъмната коса е по-малко податлива на увреждане, причинено от ултравиолетовите лъчи, тъй като пигментът защитава кератина, като абсорбира и филтрира ултравиолетовата радиация, след което я освобождава като топлина. Но пигментите бавно се разграждат и избелват по време на този защитен процес, изсветлявайки и дори посивявайки косата с течение на времето.

Как действа слънцезащитата за коса?

Слънцезащитните продукти за коса покриват външната страна на кутикулата на всеки косъм и скалпа, за да го предпазят от ултравиолетовите лъчи. Предлага се в спрейове, пудри и мусове.

Активните съставки в слънцезащитните продукти за коса често се припокриват с тези, които бихте намерили в слънцезащитните продукти за кожата, но в крайна сметка зависят от това кой тип и марка изберете. Те могат да използват както съставките на химически слънцезащитни продукти, така и минерални слънцезащитни продукти в зависимост от вида, който изберете.

Минералните слънцезащитни продукти за коса съдържат активни съставки като цинков оксид или титанов диоксид, които образуват защитен слой около всеки косъм и тези формули могат да оставят бял оттенък върху косата ви. Химическите слънцезащитни продукти за коса, от друга страна, съдържат активни съставки като авобензон, които абсорбират и разсейват UV лъчите от слънцето, предотвратявайки увреждане.

Въпреки че няма значими изследвания за ефективността на слънцезащитните кремове за коса, те могат да бъдат полезен начин за предпазване от слънчево увреждане. По-важното е, че осигуряват защита за скалпа ви.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback