Къде в малката кухня да сложите съдомиялна за вграждане

14.08.2024 | 09:00 Автор: Деси Николова

Едно от най-големите предизвикателства пред интериорните дизайнери е да създадат кухня, която да бъде едновременно красива, функционална и минималистична. Постигането на този баланс може да се окаже лесно, дори в случай, че не сте професионалисти. Можем да ви помогнем, като ви дадем няколко идеи за това как и къде да вградите съдомиялната, за да не се лишавате от този любим домакински уред. Прочетете и помислете кой вариант би бил подходящ във вашия случай.

До мивката

Точно до мивката изглежда най-логичното място за съдомиялни за вграждане. И има защо – там е удобно място за инсталиране, тъй като правата и обратната вода са съвсем наблизо и се включват без нужда от големи промени. За малки кухни препоръчваме съдомиялна за 10 комплекта, която е с ширина само 45 см и ще остане повече пространство за шкафове и други уреди.

Под мивката

Да вградите съдомиялна под мивката е не толкова често срещан, но все пак възможен вариант. Такива модели се срещат по-рядко, малки са, а и ще имате нужда от специално проектирани шкаф и мивка. Но така можете да спестите доста пространство.

В ъгъла

Ъгълът на кухнята е труден за използване и за да е максимално оптимизиран, често се налага да се персонализира. Но тук може да се окаже удобно за вас място за вграждане на съдомиялна – така се увеличава функционалността на недостатъчно използвани кухненски площи и ще се наслаждавате на удобството на този уред, без да правите компромис с пространството.

В края на редицата

Ако леко удължите плота, може да намерите прекрасно място за позициониране на съдомиялната машина. Тази подредба създава последователно кухненско оформление и осигурява лесен достъп до уреда, като рационализира рутината за миене на съдове.

В шкаф колона

За чист и непретрупан външен вид на кухнята използвайте въображението си и помислете за инсталиране на малка съдомиялна машина нависоко в шкафа колона. В него обикновено се поставя фурната, но около нея винаги може да се намери и място за съдомиялна тип „кубче“, която е със същите размери. Това иновативно разположение ще държи уреда скрит, но и ще позволи да поддържате подредена кухня, като ви даде възможност да използвате всички шкафове под плота за съхранение на вещите ви. Съветът ни тук е да прецените добре височината, за да ви бъде по-лесно в последствие при зареждане и изпразване на машината.

До склада

Ако кухнята ви е малка, но все пак разполагате с килер, може да се окаже удобно да инсталирате съдомиялна за вграждане близо до него, особено ако там държите чистите си съдове за готвене и хранене. Целта ви през цялото време е лесно да прехвърляте ежедневни предмети като чинии и прибори от стелажите на машината до мястото им в шкафовете и чекмеджетата.

Защо съдомиялна за вграждане?

Препоръчваме именно такъв уред за малка кухня, тъй като остава скрит за очите ви. Когато в кухнята има редица от еднообразни на вид шкафове, се създава усещането за повече пространство и по-голям размер на помещението. Трябва само да намерите размер и място, с които да постигнете баланса между функционалност и простор.

Снимка: Freepik

Още от Любопитно