fallback

Най-честите козметични проблеми при мъжете

Грижата за кожата е различна от тази при жените

06.08.2024 | 22:08 Автор: Вяра Димова

Грижата за кожата на мъжете е различна от тази на жените. Проблемите, свързани с външния вид на кожата при мъжете, често изискват различен подход на лечение от този при жените.

От наранявания при бръснене до атлетично стъпало, мъжете изпитват уникални кожни предизвикателства, които често остават нелекувани.

Наранявания при бръснене

Бръсненето може да доведе до дразнене, порязвания и врастнали косми, особено в области като брадата и шията.

Рискът от тези наранявания може да бъде избегнат като се използват овлажняващ крем, гел или пяна за бръснене и топла вода. За по-гладко бръснене и избягване на порязвания и нарязвания е необходимо винаги да се използва самобръсначка с чисти ножчета.

Повишено окосмяване

Съществуват няколко дерматологични процедури за справяне с излишното окосмяване по врата или гърба.

Една от най-популярните опции e лазерната епилация, при която се използва концентрирана светлина с таргетиране на космените фоликули, при което се инхибира (потиска) бъдещият растеж на косми. Този метод е подходящ е за големи зони като гръб и гърди.

Акне и чести обриви

Хормоналният дисбаланс, стресът и прекомерното изпотяване е възможно да допринесат за появата на акне и чести обриви. Мъжете също могат да бъдат предразположени към развитие на акне не само на лицето, а и по тялото.

Поддържането на лицето чисто чрез измиване два пъти дневно, за да се намали омазняването и натрупването на себум и мъртви клетки в порите, може да помогне за предотвратяване на появата на обриви. 

Автор: д-р Станислав Димитров

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback