fallback

Пет лесни начина за детокс след лятната почивка

Добре е да намалим приема на алкохол

06.08.2024 | 18:20 Автор: Вяра Димова

С намаляването на работното темпо мнозина от нас се отпускат и прекаляват с хапването и пийването, а мисълта за детокс идва неминуемо. Как да разтоварите организма си след отпуска и да пречистите всички ваши системи? Ето и 5 лесни начина за детокс: 

Ограничете алкохола 

Вашият черен дроб метаболизира повече от 90% от алкохола, който консумирате. Чернодробните ензими метаболизират алкохола до ацеталдехид (известен причиняващ рак химикал). Разпознавайки ацеталдехида като токсин, вашият черен дроб го превръща в безвредно вещество, наречено ацетат, което се елиминира от тялото ви.

Въпреки че наблюдателните проучвания показват, че ниската до умерена консумация на алкохол е от полза за здравето на сърцето, прекомерното пиене може да причини много здравословни проблеми – като например да увреди функцията на черния дроб, като причини натрупване на мазнини, възпаления и др. Когато това се случи, вашият черен дроб не може да функционира адекватно и да изпълнява необходимите си задачи – включително филтриране на отпадъци и други токсини от тялото ви.

Ограничаването или пълното въздържане от алкохола е един от най-добрите начини да поддържате системата за детоксикация на тялото си силна. Здравните власти препоръчват ограничаване на приема на алкохол до едно питие на ден за жените и две за мъжете. 

Яжте храни, които са богати на антиоксиданти 

Антиоксидантите предпазват вашите клетки от увреждане, причинено от молекули, наречени свободни радикали. Оксидативният стрес е състояние, което е резултат от прекомерното производство на свободни радикали. Вашето тяло естествено произвежда тези молекули за клетъчни процеси, като храносмилането.

Въпреки това, алкохолът, тютюневият дим, диетата с ниско съдържание на хранителни вещества и излагането на замърсители могат да доведат до прекомерно количество свободни радикали.

Тези молекули причиняват увреждане на редица клетки. Изследванията показват, че увреждането на свободните радикали играе роля при състояния като деменция, сърдечни заболявания, чернодробни заболявания, астма и някои видове рак. Спазването на диета, богата на антиоксиданти, може да помогне на тялото ви да се противопостави на оксидативния стрес, причинен от излишните свободни радикали и други токсини, които увеличават риска от заболяване.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback