Защо е добре да консумираме черен шоколад?

Той съдържа естествени стимуланти, които повишават енергията

05.08.2024 | 19:45 Редактор: Беатрис Младжова
Той стимулира производството на хормона на щастието.

Това, което отличава черния шоколад от другите, е колко како и захар съдържа. Консумацията на черен шоколад е полезна за психическото и физическото здраве, когато е в умерени количества и съдържанието на какао е поне 70%. 

Основната полза идва от богатото съдържание на флавоноиди в тъмния шоколад, които имат силни антиоксидантни свойства. Тези антиоксиданти помагат за неутрализирането на свободните радикали в тялото, което може да намали възпалението и риска от хронични заболявания.

Флавоноидите в черния шоколад подобряват кръвообращението в мозъка, което може да доведе до повишена когнитивна функция и намаляване на когнитивния спад с възрастта. 

Черният шоколад съдържа също теобромин и кофеин, които са естествени стимуланти. Те могат да повишат енергията, бдителността и концентрацията, като същевременно подобряват настроението. Тези съединения стимулират централната нервна система и могат да помогнат за справяне с умората и подобряване на психическото състояние. 

Едно от най-значимите психически въздействия на черния шоколад е способността му да стимулира производството на ендорфини и серотонин – хормоните на щастието. Повишените нива на тези хормони в мозъка могат да помогнат за намаляване на стреса, тревожността и симптомите на депресия, подобрявайки общото психическо благополучие.

Важно е обаче да се консумира черен шоколад умерено, тъй като прекомерният прием може да доведе до нежелани ефекти като наднормено тегло и свързаните с него здравословни проблеми.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels