fallback

Витамините, които ще накарат косата ни да расте бързо

Тя се нуждае от определени вещества, за да бъде здрава и красива

04.08.2024 | 15:03 Автор: Деси Николова

За да расте косата ни бързо и да бъде здрава и красива, тя се нуждае от определени важни витамини. Най-добрият начин да си ги набавим е чрез храната, въпреки че можем да приемаме и хранителни добавки, но само след консултация с лекар. Ето и витамините, които допринасят за по-бърз растеж на косата.

Витамин А

Всички клетки в човешкото тяло се нуждаят от витамин А, за да растат. Косата е най-бързо растящата тъкан в тялото ни. Витамин А също помага на кожните жлези да произвеждат себум, който овлажнява скалпа и помага да се поддържа косата здрава. Смята се, че дефицитът на този витамин може да доведе до редица проблеми, включително косопад. Важно е да се внимава, за да не се прекали с приема на витамина.

Витамини от група В

Един от най-известните витамини за растеж на косата е витамин В7, наречен биотин. Някои дерматолози дори препоръчват прием на добавки с този витамин при косопад. Други витамини от група В помагат за синтеза на червени кръвни клетки, които пренасят кислород и хранителни вещества до скалпа и космените фоликули. Смята се, че тези процеси са важни за растежа на косата. 

Витамин С

Витамин С е още един важен хранителен елемент, който подпомага бързия растеж на косата. Той е мощен антиоксидант, който се бори със свободните радикали. Увреждането на свободните радикали може да блокира растежа на косата и да причини нейното стареене, смятат учени.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Freepik

fallback
Още от Любопитно
fallback