fallback

Смесването на алкохол и лекарства може да бъде фатално

Той засилва токсичността на медикаментите

04.08.2024 | 12:43 Автор: Деси Николова

Въпросът за взаимодействията на лекарствата с алкохол е изключително актуален, тъй като тези взаимодействия понякога водят до фатални последици. Алкохолът потиска чернодробните микрозомни ензими и понижава активността на цитохром Р4М редуктазата.

Това означава, че приемането на голямо количество алкохол за кратко време, може да намали клирънса (изчистването им от организма) на лекарствата и да засилва токсичността им.

Особено опасна е комбинацията на алкохол с лекарства, които потискат централната нервна система като бензодиазепини, анксиолитици, барбитурати и др.

Най-общо, алкохолът засилва действието на лекарствата, потискащи централната нервна система, като седативни и сънотворни средства, невро лептици, анксиолитици, антихистаминни средства (Н1 блокери), морфиномиметици и др.

При прием на препарати от тези групи, пациентите трябва да бъдат предупреждавани, че употребата на алкохол може да доведе до тежки нежелани реакции. Например при комбиниране на алкохол с общи анестетици се наблюдава адитивен синергизъм (засилване ефекта на лекарството) върху централната нервна система, а при комбиниране с трициклични антидепресанти са възможни синергистични и антагонистични взаимодействия, в зависимост от съотношението на седативната и тимолептичната ак тивност на отделните препарати.

Казано по друг, начин алкохолът може многократно да засили ефекта на антидепресантите или да потисне значително техния ефект.

Четете повече в puls.bg

Автор на статията: маг.-фармацевт Боряна Иванова-Огнянова

Снимка: Freepik

fallback
Още от Любопитно
fallback