Цената на лукса: Какво трябва да знаете за яхтите в Гърция

През летните месеци 90% от тях са резервирани

03.08.2024 | 20:30 Редактор: Деси Николова
Почивките с яхта са алтернативно предложение.

Едно от най-атрактивните летни предложения е наемането на яхта. В Гърция любителите на този вид развлечение са много – както гърци, така и чужденци, сред които и много българи, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Обиколката с яхта е едно от най-вълнуващите преживявания за любителите на морето и всички, които искат да прекарат няколко дни от лятото далеч от оживените острови. Всяка година предварителните записвания надхвърлят границите на традиционния за бранша сезон, който обичайно завършва през октомври, но заради високия интерес продължава до началото на ноември.

През летните месеци 90% от яхтите са резервирани. Голяма популярност има и през месеците септември и октомври.

Увеличение се отчита и при седмичните чартъри, където се наемат яхти за 7-дневен круиз в Цикладските и Егейските острови. По-конкретно, двойка за една седмица на еднокорпусна (класическа ветроходна яхта) ще плати около 2000 евро, докато за по-големи яхти с повече екстри, цената варира от 2000 до 3000 евро.

Освен тази сума, двойката трябва да допълни с около 1000 евро за разходи по яхтата. В същото време тарифите за ваканции с луксозна яхта са двойно по-високи. Цената за яхти, предназначени за 6-7 души, започва от 5000 евро и може да достигне до 25 000 евро, ако са големи (56-62 фута и по-големи) и с екипаж. Разбира се, последните са по-малко в Гърция. Най-много се наемат яхти до 50 фута, които струват от 8000 до 15 000 евро.

Заради увеличението на производствените цени на яхтите, чартърните такси също се увеличиха. Наемателите са предимно семейства и двойки. Повечето от тях са на възраст между 25 и 40 години, докато по-възрастните предпочитат по-големи яхти с екипаж. Тези, които имат лиценз, предпочитат да управляват яхтите сами.

Почивките с яхта са алтернативно предложение, което може да се окаже по-икономичен вариант от посещение на остров, плащане за хотели и ресторанти.

Тази година в Гърция поскъпнаха фериботните и самолетните билети, както и нощувките. На някои острови не можете да намерите настаняване за по-малко от 150 евро на вечер. Почивката на яхта си заслужава, защото предлага повече екстри и е като да живееш във ветроходна къща. Тя разполага с кабини и отделни тоалетни и е икономично решение за двойки, семейства или групи, които могат да споделят разходите за наем.

Тези, които избират ваканции с ветроходство, имат възможност да видят всеки ден различен остров, да се насладят на необикновените плажове и да обядват в традиционен гръцки ресторант.

Снимка: Pixabay