Нискокалоричен гювеч с пиле и тиквички (РЕЦЕПТА)

Идея за вечеря, която е богата на протеин

03.08.2024 | 16:17 Редактор:
Готов за малко повече от час.
Готов за малко повече от час.

Необходими продукти:

  • 3 с. л. масло, разделени 
  • 1 кг пилешки гърди без кост и кожа, нарязани 
  • 2 големи тиквички, нарязани на големи кубчета
  • 1 голяма червена чушка, нарязана 
  • ⅓ чаша брашно 
  • 1 ч. ч. пилешки бульон  
  • 1 ч. ч. пълномаслено мляко 
  • 85 г нискомаслено крема сирене 
  • 1 ¼ чаши настъргано частично обезмаслено сирене моцарела, разделено
  • ¾ ч. л. смлян пипер 
  • ½ ч. л. сол

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 200 градуса. Разтопете 1 с. л. масло в голям тиган на средно висока температура. Добавете пилето в тигана; гответе, като разбърквате от време на време, докато парчетата месо покафенеят добре (около 8 минути). Прехвърлете пилето в средно голяма купа. Добавете тиквички и черен пипер в тигана; гответе, като разбърквате от време на време, докато зеленчуците започнат да омекват (около 4 минути). Прехвърлете сместа от тиквички в купата с пилето. Добавете останалите 2 супени лъжици масло в тигана.

Разбъркайте с брашно; гответе, като бъркате непрекъснато, докато брашното започне да покафенява (около 1 минута). Добавете бульон и мляко; кипнете сместа, като разбърквате често. Отстранете от котлона и добавете крема сиренето и 3/4 чаша моцарела. Разбърквайте, докато се разтопи. Добавете черен пипер и сол. Отцедете течността от сместа от пиле и зеленчуци и добавете пилето и зеленчуците в соса със сирене. Прехвърлете в съд за печене; покрийте с фолио. Поръсете гювеча с останалата 1/2 чаша сирене. Печете, докато горната част покафенее и краищата станат на мехурчета ( за около 20 до 25 минути). Оставете да престои 10 минути преди сервиране.

Още нискокалорични рецепти четете в az-jenata.bg

Снимка: Freepik