fallback

Как да разберем, че бенките са злокачествени и опасни?

Меланомът се развива в клетките, които произвеждат пигмента меланин

03.08.2024 | 11:39 Автор: Тодор Петров

Повечето бенки, кафяви петна и израстъци по кожата са безвредни. Меланомът се развива в клетките, които произвеждат пигмента меланин (меланоцити). Меланомът може да се образува и в очите.

Точната причина за всички меланоми не е напълно изяснена, но излагането на ултравиолетова радиация от слънчева светлина или солариум, увеличава риска значително.

Познаването на предупредителните признаци на рак на кожата може да гарантира, че симптомите се откриват и лекуват преди ракът да се разпространи. Меланомът може да се лекува успешно, ако се открие навреме.

Меланомните граници са склонни да бъдат неравномерни и могат да имат неравни или назъбени ръбове. Обикновените бенки са склонни да имат по-гладки, по-равномерни граници.

Трябва да знаете това

  • Безвредната бенка може да се издигне над повърхността на кожата. Ако дрехите или бижутата се търкат срещу (или се хванат) за тази бенка, това може да предизвика раздразнение. 
  • Опитите за премахване на бенки с домашни средства може да причини повече вреда, отколкото полза.
  • Домашните пасти, които се прилагат, могат да причинят алергична кожна реакция, оставяйки кожния участък зачервен и сърбящ.
  • Татуирането върху бенка също не е препоръчителен вариант. Ако меланомът по-късно се развие в бенката, може да е трудно да се видят ранните признаци. Като се има предвид времето за растеж, меланомът може да се разпространи, което затруднява лечението.
  • Бенките могат да станат сърбящи по различни причини. Това може да е нещо толкова просто като суха или раздразнена кожа, например, или алергична реакция към какъвто и да е перилен препарат. Но има и вероятност това да е признак на меланом. Притесненията се увеличават, ако бенката кърви или започне да отделя секрет. В тези случаи се налага консултация с дерматолог.

Автор: д-р Денислава Костова

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback