Класическата музика повишава хормона на щастието

Подобрява мозъчната функция и общото благополучие

02.08.2024 | 23:00 Редактор: Толя Стоянова
Класическата музика влияе върху емоционалното състояние.

Редица изследвания показват, че слушането на класическа музика може да има различни позитивни ефекти върху мозъчната дейност, настроението и дори здравето. Едно от най-известните в тази област е на така наречения "ефект на Моцарт".

През 1993 г. учeни от Университета на Калифорния в Ирвайн откриват, че слушането на соната за две пиана в ре мажор на Моцарт за кратък период може временно да подобри пространствено-визуалните способности на слушателите. Това откритие предизвика голям интерес и множество последващи изследвания, които се опитват да установят дали класическата музика може да подобри и други аспекти на когнитивната функция.

Класическата музика също има способността да влияе върху емоционалното състояние на слушателите. Различни мелодии и тонове могат да предизвикат различни емоции - от спокойствие и релаксация до радост и възбуда. Музиката на композитори като Бах и Бетовен често се използва в терапевтични сесии за намаляване на стреса и тревожността. Съществуват доказателства, че слушането на класическа музика може да понижи нивата на кортизол - хормона на стреса, и да повиши производството на допамин, който е свързан с чувството на удоволствие и награда.

Независимо дали слушате музиката на Моцарт за подобряване на концентрацията, или се наслаждавате на релаксиращите мелодии на Дебюси, класическата музика предлага богат и дълбок свят от възможности за подобряване на мозъчната функция и общото благополучие.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels