fallback

Здравословни съвети за отслабване без лишения и бързи диети

Направете промени в ежедневието си без гладуване

02.08.2024 | 21:01 Автор: Деси Николова

Отслабването е трудно, но не невъзможно. За трайни резултати, вместо бързи диети, направете промени в ежедневието си без гладуване и лишения. Следвайте здравословни и адекватни съвети за постигане на стройна фигура.

Не премахвайте хранителни групи от менюто си

Една от най-големите грешки, които много хора правят в стремежа си да отслабнат е да премахнат цели хранителни групи. Сред тях най-често са мазнините и въглехидратите. Тази грешка пречи да постигнете резултати, а и освен това застрашава здравето. Всеки макронутриент има своите ползи и място в метаболизма. Предназначението на мазнините и въглехидратите е незаменимо във всеки процес в организма, затова премахването на хранителни групи е лош съвет, който да не следвате.

Мазнините например отговарят за разтварянето на мастноразтворимите витамини А, К, D, E в тялото. Ако в менюто ви не присъстват здравословни мазнини, усвояването на тези ценни витамини е минимално. Мазнините отговарят и за синтеза, преноса и усвояването на хормоните в активните им форми. Ако се лишавате от мазнини, рискувате да си докарате хормонален дисбаланс.

Тренирайте редовно с тежести

Добавените тежести към упражненията ускоряват метаболизма и стягат мускулите. Колкото по-добре разработени и обемни са мускулите, толкова повече калории изгарят дори в спокойно състояние. Редовните упражнения дори с леки тежести подобряват усвояването на глюкозата, като балансират нивата ѝ в кръвта. Този фактор е от голямо значение за редукцията на мазнини в тялото и поддържането на теглото.

Не е нужно да тренирате като тежкоатлет с големи тежести. Достатъчно е да сте редовни в упражненията, да добавяте малко тежест към усилията, които полагате, да се движите ежедневно колкото се може повече без транспорт. Всичко това лесно и неусетно ще ви помогне да отслабнете.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Freepik

fallback
Още от Любопитно
fallback