Вкусовете на лятото в "Св. св. Константин и Елена"

02.08.2024 | 20:37 Редактор: Деси Николова
Вкусовете на лятото в

Ако искаш да опознаеш добре едно място, трябва да опиташ храната му – важи за всяка страна и всеки град по света. Важи с пълна сила и за най-стария български морски курорт "Св. св. Константин и Елена".

Популярен като чудесно място за лятна почивка и за целогодишната спа ваканция, курортът предлага и изкусително многообразие от заведения за хранене. Съчетани с плаж, с питие и с наистина добра храна.

Започваме с предложенията за брънч, питие и плаж.

Cactus beach bar

Един от онези барове по морето, където музиката не гърми, а дискретно и мелодично долива удоволствие в коктейлите. Cactus beach bar е място за хора, които ценят радостта от живота и я търсят по време на лятната си почивка. Има плаж, има бар, има удобни шезлонги, маси, пуфове, люлки и оригинални коктейли.

Внимание към детайла и personal touch тук не са клишета, а част от менюто. На дамите се препоръчва коктейл "Кадифено килимче" с аромат на виолетки и красива презентация. За един лежерен следобед е достатъчен и един Кампари шприц с кампари, тоник и манго. А за дълготраен ефект – емблематичния коктейл "Бодлив като кактус" с аперитиво Верде, лимончело, Битер Бианко, Томас Хенри джинджър и розмарин. Не е бодлив, а много много свеж, зелен на цвят и вкус, билково-джинджифилов.

Свежа е и музиката, свежи са и хората от екипа. Вечер барът е предпочитано място за жива музика с китари и кротки забавления – в курорта дискотеки и шумни партита няма.

А през деня, за да не си разваляте хедонистичното общуване с морето, с бармана и с коктейлите, може от шезлонга да си поръчате храна – на чадърите има QR код с менюто на The Grill.

The Grill

The Grill е точно над Cactus beach, така че поръчката ви ще дойде бързо на плажа (освен ако не предпочитате да се качите да хапнете под дърветата в заведението). Много добре обмислено плажно меню – с емблематични ястия (и напитки, спиртни при това) от България, Турция, Гърция и САЩ. Телешки ребра за много гладни хора, хотдог или бургер за grab & go, хрупкави калмари, ако ви липсва Егейско море, свежо табуле и няколко неочаквано добри десерти – торта с бял фасул, кайсиев мармалад и бонбон от моркови. Има и супи, и салати, и дори портокалова пита.

Павилион "Лена"

Тук също има плаж – около басейна на хотел "Астор Гардън" (в който value for money определено е 10). Павилион "Лена" работи всеки ден от 11 до 17 ч., като тук също можете да поръчате с QR код направо от шезлонга.

Храната е по-хубава отколкото бихте очаквали от място за неангажиращо хапване между основните хранения. Има толкова летни и красиви предложения, че може и да пропуснете обяда или вечерята. Например – салата Витамина, студена супа от авокадо и краставица, задължителните пица и паста и няколко чудесни десерта (като пудинг с маскарпоне, кокосово мляко, чиа и маракуя и кремю с боровинки и ванилови бисквити). А лимонадите им са с кокосова вода и сиропи без захар.

А къде да се насладите на лежерен обяд/вечеря?

The Bay

Кулинарната история на курорта започва с The Bay. Безспорно култово място по Северното Черноморие, с вече 10-годишна слава и ежедневно пълни маси през лятото.

Мистика и ориент – това ви очаква в заведението на два етажа в малкия залив. Ориенталският вайб се усеща дискретно в интериора и експресивно в храната. Тук може да се насладите на класически ястия като табуле и хумус. Ще ви очарова и автентичният вкус на фалафела.

Ястие, което не може да опитате на много места – с такъв вкус и качество, са агнешките кюфтенца на The Bay, смесица от арабски подправки и първокласно българско месо. Сервират се с ориз, пикантен сос и зеленчуци. Може да им се насладите в компанията на розе M Minuty – очаквано добра комбинация. А ако ви се яде морска храна, поръчайте тажина с гриловани зеленчуци, басмати ориз, черноморски миди, филе от лаврак и огромни тигрови скариди

Десертите на The Bay са – както се казва в приказките – всичкото злато на Арабия. Опитайте специалното арабско кюнефе или потънете в блаженство от емблематичния десерт The Bay – с хрупкави кори, пралина от шам фъстък, меко сирене и ванилов сладолед.

Ресторант "Печката"

Имате любими ястия, готвени от баба ви, нали? Със сигурност ще откриете поне 1-2 от тях в менюто на най-новия ресторант в курорта – "Печката".

Намира се на метри от вълните, на самия плаж. Очарова с дискретни и много стилни акценти в интериора – пищни полилеи, пастелни тонове, меки сини акценти, землисти цветове, удобни възглавнички, мека мебел, ратанови столове …

Обстановката е лежерна и предразполагаща като на семейна вила край брега, където си дошъл да си починеш, да поговориш с приятели и да хапнеш като при мама. Отворената кухня буди любопитството ти да видиш как се приготвя храната.

Долният етаж и барът са буквално на пясъка – хапваш и се връщаш на плажа. Тук няма да има нужда дълго да убеждавате детето си да излезе от морето, за да обядва. Защото е вкусно и защото има всичко, което вие самите сте обичали да хапвате като дете.

Каквото и да правите, докато очаквате поръчката си, трябва да спрете да го правите, когато дойде пърленка с риган и да й се насладите – топла, мека, хрупкава, бабина.

Ако сте вегетарианци, ще бъдете очаровани от мини червените пиперки с доматен сос и катък (разбира се с пърленка, която да разчупите и да натопите в соса).

Повечето гости обаче идват заради домашно приготвените специалитети от месо, за които се използват чисти продукти от малки ферми от региона – кюфте и кебапче по домашна рецепта, крехък свински врат, сатленка. Личи, че са правени на място, порцията е щедра и сочна, а гарнитурата е абсолютна класика – боб с лютеница, пресни пържени картофки и кисели краставички.

За любителите на риба препоръчваме скумрията на жар, ухаеща на море, сочна и вкусна. Не пропускайте и сиренето по шопски, с много сладки градински домати.

Ресторант More

Не познаваш "Св. св. Константин и Елена", ако не си хапнал в More. Не познаваш морето, ако не си го опитал в този бохо ресторант на плажа. Играта на думи (more на английски "още, повече“) няма как да е по-удачна: има море и още нещо, всъщност още толкова много неща.

Менюто е толкова морско, колкото човек очаква от заведение на пясъка, отворено отвсякъде, с дървен покрив. Кръгли семейни маси с въртяща част за споделяне, люлки-пейки за сядане, разнообразни полилеи, усещане за свободност. Мястото е прохладно и проветриво, на самия пясък, супер и за обяд, и за вечеря.

Тук огромните стриди са от фермата до Кранево, хамсията е отлично овкусена и свежа, а гуакамолето и тарамата – като правени от грижлива домакиня. Морето се излива в чиниите във вид на октопод, калмари, калкан и много, много вкусни рапани.

За ценителите на чистото месо пък са телешките кюфтета с гарнитура картофки и едни прелюбопитни краставички – ще ги видите в буркани на стената, където ферментират една седмица, само със сол и оцет, преди да ги сервират.

Бохо, хипи, свободен дух – това е More. И да – десерти, които да помниш дълго: тирамису в ретро кафеварка и торта с три вида шоколад и с история.

Ресторант Salvia, Ensana Aquahouse hotel

Италианският ресторант винаги е добър избор за обяд и вечеря, особено за семейства с деца по време на ваканция.

Salvia се намира в Ensana Aquahouse Hotel и ще ви посрещне с уханието на пица на пещ, което казва всичко. Храната е автентична и вкусна, интериорът – модерен, а градината – с красива морска панорама.

Място за обяд с децата или с приятели, за вечеря на свещи, за чаша хубаво вино – имат и Lis Neris, и Minuty, и отлични български етикети.

Пиците са с прегоряло ръбче, със специални италиански брашна и със свежи продукти и подправки. Правят ги в открита кухня, което увеличава слюнкоотделянето още повече.

Салата "Италия" е с бейби спанак, рукола, тиквички, патладжан, домат, бейби моцарела и медено-горчичен дресинг – чудесна. 

Чудесни са и десертите, особено домашната лазаня с печени лешници и два вида шоколадов мус, и вариацията на Лимончело (Mamma mia!).

Къде да опитате нещо наистина специално?

Ресторант Monty

Още едно място с ранг на институция в "Св. св. Константин и Елена" и в целия регион. Ресторантът е отворен целогодишно, но лятото е особено очарователен с терасата над басейна и морския мирис.

Тук е добре да опитате дегустационно меню, така че да се насладите максимално на уменията на главния готвач Станислав Петков. Очаква ви изискано кулинарно изживяване, тероарна кухня, богатство от техники, текстури, вкусове, емоции…

Пушеният паламуд е изключителен – осолен и маринован на място. Салатата с фенел и пушена патица е с много красива аранжировка и феерия от вкусове. Насладата е за всички сетива.

Трио мозайка (с прясна сьомга, риба тон и маслена риба) е перфектно предястие, както и домашните равиоли със спанак и рикота и микс от гъби. Фагрито на грил показва най-доброто от този вид риба, не на последно място и заради богата гарнитура – пюре от пащърнак и портокал, сотирани тиквички, кенийски боб, фенел със саликорния и сос Субис.

Брюле царица Елеонора би сложило подобаващо красив завършек на вечерта, особено в компанията на айс ризлинга на изба „Царев брод“.

Villa Chinka

Тук няма изрично установен дрескод, но някак е уместно дамите да изберат елегантна дълга рокля за вечеря в ресторанта. Обстановката е еклектично красива, със звуци на цигулка, морска гледка, дялан камък, високи сводове, отличен сервиз. Винената листа заслужава внимание заради добрия баланс на български вина от всички региони, Стар и Нов свят. И тук е добре да заложите на дегустационно меню, за да не пропуснете нещо прекрасно. Такива са и карпачото от октопод, и гъшият дроб със сос марсала и горски плодове, и хрупкавите тигрови скариди със сос с кокос, кимчи, лайм и чили на конци.

Стекът от червена риба тон, ньоки от лилав картоф и сос от пармезан и черен трюфел се комбинира еднакво добре и с розе, и с червено вино. Ако имате специален повод, Villa Chinka е вашето място – и заради романтиката, и заради простора и уединението, и заради прекрасната храна.

Kampai

Безспорно един от най-добрите азиатски ресторанти по цялото Черноморие, отворен целогодишно. Обяснението е в креативния главен готвач Светослав Петров, в това, че голяма част от продуктите се внасят от Япония, и във факта, че тук предлагат цялостно изживяване.

Интериорът, минималистичният стил, декоративната японска вишня вътре и шадраванът в градината създават изключително приятна обстановка. Богатството от вкусове се загатва още с коктейлите, които предлагат за „добре дошли“ – пикантни, екзотични, различни.

Вниманието към детайла в храната е изумително – всеки сос, всяко ястие, всеки прибор, всяка цветова комбинация е плод на специално отношение.

Храната е цветна и вкусна, сушито е вълшебно. Шеф Петров го препоръчва в комбинация с гевюрцтраминер на изба "Авли" (до Сливен), наистина добър избор.