Закуската е най-важното хранене за деня

Oколо 25% от световното население я пропуска

02.08.2024 | 21:36 Редактор: Беатрис Младжова
Нуждаем се от хранителни вещества, с които да захраним тялото.

Мнозина започват деня си без най-важното хранене за деня - около 25% от световното население признават, че пропускат закуската всеки ден, независимо дали поради липса на глад, заетост или лични предпочитания. Някои източници твърдят, че да не ядете сутрин е полезно, докато други казват, че трябва да ядете най-късно 30 минути след събуждане за оптимално здраве. 

Важно е да се отбележи, че пропускането на закуската от време на време няма да повлияе толкова много на тялото. Но когато говорим за дългосрочна практика, нещата са малко по-различни.

Може да имате нестабилни нива на кръвната захар

Много хормони, като инсулина, са значително повлияни от хранителните вещества, с които подхранвате (или не) тялото. Инсулинът например регулира нивата на кръвната захар, а балансираната закуска помага да се поддържат стабилни нива на глюкозата, предотвратявайки скокове и сривове, които могат да доведат до инсулинова резистентност с течение на времето. Без подходяща закуска нивата на кръвната захар могат да спаднат, което кара тялото да отделя повече инсулин, когато в крайна сметка се консумира храна. Това може да създаде цикъл на повишено производство на инсулин, което понижава нивата на кръвната захар, увеличавайки риска от развитие на диабет тип 2.

Може да имате намалени енергийни нива и когнитивни функции

Ако не нахраните тялото си с правилните хранителни вещества, когато се събудите сутрин, ще продължите да имате ниски нива на кръвната захар и в резултат на това тялото ще произвежда повече инсулин, причинявайки умора, замъгляване, промени в настроението и лоша когнитивна функция и производителност. 

Може да изпитате влошени симптоми на менструация

Според регистрирания диетолог Шанън Кук закуската е жизненоважна за стабилизиране на хормоните, тъй като първото хранене за деня задава тон за хормоналния баланс и цялостното здраве. Хормонът на стреса кортизол обикновено е най-висок сутрин (за да ни помогне да се събудим), но Кук обясни, че пропускането на закуската може да повиши още повече нивата на кортизола, което води до продължителни реакции на стрес. 

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: Pexels