fallback

Коя е най-добрата температура за качествен сън

Помага на тялото да поддържа естествения процес на охлаждане

01.08.2024 | 14:31 Автор: Вяра Димова

Много важна е оптималната температура за добър сън - тя може значително да повлияе на качеството на съня. Правилното регулиране на температурата в спалнята може да помогне за постигане на дълбок и непрекъснат сън, което е от съществено значение за физическото и психичното здраве.

Човешкото тяло има естествен биологичен ритъм - циркаден ритъм, който регулира цикъла на сън и бодърстване. Част от този ритъм включва естествено спадане на телесната температура през нощта, което сигнализира на организма, че е време за сън. Тази температура обикновено започва да се понижава няколко часа преди лягане и достига най-ниската си точка рано сутринта.

Според експерти оптималната температура за сън е между 15,5 °C и 19,5 °C. Тази температура помага на тялото да поддържа естествения си процес на охлаждане, което е необходимо за достигане на дълбок сън. Твърде високата или твърде ниската температура може да наруши този процес и да доведе до неспокоен сън.

Когато температурата в спалнята е прекалено висока, тялото изпитва затруднения в регулирането на вътрешната си температура. Това може да доведе до изпотяване и дискомфорт, което пречи на дълбокия сън. 

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback