Спечелихме 6 медала от Международната олимпиада по лингвистика в Бразилия

Участваха представители на близо 40 държави

01.08.2024 | 11:16 Редактор: Тодор Петров
Пореден повод за гордост.

Българските ученици се завърнаха с 6 медала от Международната олимпиада по лингвистика в Бразилия. Състезанието се проведе в дните между 23 до 31 юли. В тазгодишното издание участваха представители на близо 40 държави.

Сребърно отличие взе дванадесетокласничката Ния Димитрова от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. Останалите 5 бронзови медала са за дванадесетокласниците Ани Кателиева (НГДЕК „Константин-Кирил Философ“ в София), Николай Георгиев (ПМГ „Св. Климент Охридски“ в Силистра), Магдалена Вигенина (СМГ „Паисий Хилендарски“) и единадесетокласничката Сирма Кадарджова и деветокласничката Иванимира Неделчева от СМГ „Паисий Хилендарски“.

Ръководители на отбора са Александър Велинов от Съюза на математиците в България и Любомир Златков от Института по информатика и математика към Българската академия на науките. Националният отбор гостува и на Посолството ни в Бразилия и беше посрещнат от посланика Божидара Сърчаджиева и консула Нина Пенчева, съобщи МОН.

Средствата за подготовката и за участието в Международната олимпиада по лингвистика се осигуряват по национална програма „Ученически олимпиади и състезания“ на Министерството на образованието и науката.