Германците консумират все повече безалкохолна бира

Обемът на алкохолната бира е намалял с 14%

31.07.2024 | 20:34 Редактор: Тодор Петров
Не е за вярване, но данните не лъжат.

В германските пивовари продължава тенденцията за производство на повече безалкохолна бира, предава ДПА. По-големите производители в страната увеличават със 17 на сто производството ѝ, тъй тя като е предпочитана от спортисти, хора спазващи диети и други.

Миналата година пивоварни, разполагащи с повече от 20 служители, са произвели 556 милиона литра безалкохолна бира, оценена на 548 милиона евро (590 милиона долара), според Федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis). През 2022 година производството е било 474,1 милиона литра.

Данните за 2023 година показват двукратно нарастване на производството на безалкохолна сравнение с 2013 г. През същия период обемът на алкохолната бира е намалял с 14 на сто.

Обемът на бирените напитки, смесени с безалкохолни, се е увеличили с 11 на сто, до около 363 милиона литра от 2013 година насам.

Тенденцията към безалкохолна бира може да се обясни с по-здравословния и активен начин на живот на много хора. Освен това застаряването на населението води средно до по-ниска консумация на бира на глава от населението, предаде БТА.

Консумацията на бира на глава от населението в Германия миналата година е била 88 литра бира, от които близо 8 литра са били безалкохолни, казаха още от асоциацията на пивоварите.

Снимка: БГНЕС