fallback

Смокините понижават холестерола и подпомагат отслабването

Фибрите в плодовете помагат за изгарянето на мазнините

31.07.2024 | 23:00 Автор: Толя Стоянова

Смокините са богати на хранителни вещества. Съдържат витамин А, В1, В2, калций, желязо, фосфор, манган, натрий, калий, хлор. Кои са основните ползи от пресните смокини?

Отслабване

Фибрите в смокините помагат за изгарянето на мазнините и ускоряването на метаболизма. Все пак, те са калоричен плод с висок гликемичен индекс, което означава, че с количеството им не трябва да се прекалява.

Укрепват костите 

Количествата калций в смокините не са никак малки. Този минерал е важен за здравето и плътността на костите. Калцият има свойството и да извежда токсините от организма.

Понижават холестерола 

Смокините съдържат освен фибри, които понижават холестерола, и пектин. Той също влияе изключително добре върху нивата на лошия холестерол, което предотвратява натрупване на плаки по стените на съдовете и втвърдяването им.

Превенция на сърдечносъдови заболявания 

В смокините се съдържат завидни количества Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, които подобряват сърдечносъдовото здраве. Тези мастни киселини намаляват риска от коварни и животозастрашаващи заболявания на сърцето. Смокините имат свойството да потискат ефекта на триглицеридите върху сърдечносъдовата система, а те са основен фактор в развитието на подобни заболявания.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback