Смокините понижават холестерола и подпомагат отслабването

Фибрите в плодовете помагат за изгарянето на мазнините

31.07.2024 | 23:00 Редактор: Толя Стоянова
Количествата калций в смокините не са никак малки.

Смокините са богати на хранителни вещества. Съдържат витамин А, В1, В2, калций, желязо, фосфор, манган, натрий, калий, хлор. Кои са основните ползи от пресните смокини?

Отслабване

Фибрите в смокините помагат за изгарянето на мазнините и ускоряването на метаболизма. Все пак, те са калоричен плод с висок гликемичен индекс, което означава, че с количеството им не трябва да се прекалява.

Укрепват костите 

Количествата калций в смокините не са никак малки. Този минерал е важен за здравето и плътността на костите. Калцият има свойството и да извежда токсините от организма.

Понижават холестерола 

Смокините съдържат освен фибри, които понижават холестерола, и пектин. Той също влияе изключително добре върху нивата на лошия холестерол, което предотвратява натрупване на плаки по стените на съдовете и втвърдяването им.

Превенция на сърдечносъдови заболявания 

В смокините се съдържат завидни количества Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, които подобряват сърдечносъдовото здраве. Тези мастни киселини намаляват риска от коварни и животозастрашаващи заболявания на сърцето. Смокините имат свойството да потискат ефекта на триглицеридите върху сърдечносъдовата система, а те са основен фактор в развитието на подобни заболявания.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pexels