Обрив, подуване и синини издават алергия към ухапване от комар

Оплакванията обикновено продължават няколко дни

31.07.2024 | 12:42 Редактор: Вяра Димова
Ухапването от комар може да ни причини доста проблеми.

Симптомите в случаите на алергия към ухапване от комар, известна още като синдром на Скийтър, са по-тежки от сърбящата червена подутина, която възниква от обикновено ухапване от комар. Оплакванията е възможно да включват обрив, големи области с прекомерно подуване и дори синини, които продължават няколко дни. Въпреки това възпалителната реакция на синдрома на Скийтър е доста рядка.

Как да различим ухапване от комар от Синдрома на Скийтър?

Повечето засегнати реагират по различни начини на ухапванията от комари. Симптомите е възможно дори да се променят с течение на времето. Например, симптомите могат да се развиват по-рядко при ухапвания, които са се случвали множество пъти в продължение на много години. Тези реакции е възможно да включват: подуване; сърбеж около мястото на ухапване; кървене или изтичане на секрет при разчесване.

При поява на тези реакции най-вероятно не се касае за алергия към ухапване от комар. Терминът "алергия" е запазен за случаите на по-тежки или необичайни реакции.

Алергичната реакция към ухапване от комар изглежда по следния начин: големи области на подуване на мястото на ухапване; обриви с мехури; синини; белези; субфебрилна температура (телесна температура със стойности по-ниски от 38,3ºС); подути лимфни възли.

Тези реакции обикновено се появяват през първите няколко часа след ухапването. В някои случаи подуването обхваща огромни области след ухапването от комар. Например отокът може да включва по-голямата част от ръката или крака.

Автор: Д-р Станислав Димитров

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay