Веган диетата забавя биологичната ни възраст

Влияе благоприятно на организма

31.07.2024 | 08:46 Редактор: Беатрис Младжова
Здравословното хранене намалява рисковете за здравето ни.

Начинът ни на хранене оказва огромно влияние върху организма ни и общото ни състояние. Скорошно проучване сравнява ефекта от осемседмична веган диета и всеядна диета за оценката на биологичната възраст, която измерва общото здравословно състояние и риска от свързани с възрастта заболявания като сърдечни болести и болестта на Алцхаймер.

Изпитването за интервенция върху диетата, в което са участвали 21 двойки еднояйчни близнаци, показва, че преминаването към веган диета може значително да намали оценките за биологичната възраст в сравнително кратък срок.

Публикувано в BMC Medicine и представено в документалния сериал на Netflix You Are What You Eat: (2024 г.), констатациите насърчават по-задълбочено проучване на това как изборът на диета и начин на живот влияят върху здравето на генетично ниво.

След първоначалните оценки един близнак от всяка двойка е разпределен на случаен принцип да спазва здравословна веган диета на растителна основа или здравословна всеядна диета в продължение на осем седмици. 

На всеядната група са били зададени ежедневни цели за консумация на животински продукти като месо, яйца и млечни продукти, докато веган групата напълно е избягвала всички животински продукти.

Хората, които са спазвали веган диетата, са демонстрирали намаляване на биологичната възраст на пет органни системи, включително сърдечносъдовата, хормоналната, чернодробната, възпалителната и метаболитната система. 

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels