fallback

Преди или след тренировката да приемаме протеинов шейк?

Зависи от тренировката

30.07.2024 | 10:05 Автор: Беатрис Младжова

Спортуващите хора приемат протеинови шейкове постоянно. Въпросът дали е по-добре да се консумира протеинов шейк преди или след тренировка е често обсъждан в спортните и фитнес среди. Отговорът на този въпрос зависи от различни фактори, включително цели на тренировката, вид тренировка и индивидуални нужди.

Протеинов шейк преди тренировка

Консумацията на протеинов шейк преди тренировка има своите предимства. Протеинът предоставя необходимите аминокиселини за мускулите, които могат да помогнат за предотвратяване на мускулния разпад по време на интензивни упражнения. Това може да бъде особено полезно за хора, които тренират на гладно или не са консумирали достатъчно протеини през деня.

Протеинов шейк след тренировка

Много експерти препоръчват консумацията на протеинов шейк след тренировка, за да подпомогнат възстановяването и мускулния растеж. След тренировка мускулите са в състояние на повишена чувствителност към хранителните вещества, което прави този момент оптимален за прием на протеини.

Кога е най-добре да се консумира протеинов шейк?

И двата варианта имат своите предимства, и изборът между прием на протеинов шейк преди или след тренировка зависи от индивидуалните нужди и цели. За хора, които тренират рано сутрин и на гладно, приемането на протеинов шейк преди тренировка може да осигури необходимата енергия и защита за мускулите.

За тези, които се стремят към максимално възстановяване и мускулен растеж, консумацията на протеинов шейк веднага след тренировка може да бъде по-полезна.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels  

fallback
Още от Любопитно
fallback