Двоен метеоритен дъжд ще озари небето през нощта на 30 юли

Не се нуждаете от телескоп или бинокъл

30.07.2024 | 09:15 Редактор: Толя Стоянова
Метеоритните дъждове са наречени на южните съседни съзвездия Водолей и Козирог.

Довечера, 30 юли, очакваме пика на двоен метеоритен дъжд по едно и също време - южните делта-аквариди и алфа-каприкорнидите. Единият от тях е известен с впечатляващо ярките си огнени кълба, съобщи "Сайънс алерт".

"Най-доброто време за наблюдение на всеки метеоритен дъжд - включително и на това двойно събитие - е между 2:00 и 4:00 часа сутринта", каза планетарният астроном в обсерваторията Лоуел в Аризона Ник Московиц пред Business Insider.

Метеоритните дъждове са наречени на южните съседни съзвездия Водолей и Козирог, откъдето изглежда, че се излъчват. Хората в южното полукълбо ще виждат метеорите над главите си, тъй като именно там ще се намират съзвездията в пиковото време на наблюдение, когато могат да се видят най-много метеори на час. В Северното полукълбо трябва да гледате на юг, за да ги уловите, докато се разпръскват по нощното небе.

Не се нуждаете от телескоп или бинокъл. Метеорите се движат толкова бързо, че най-добрият начин да се видят колкото се може повече от тях е с просто око. Въпреки това е необходимо известно време и търпение, предаде БГНЕС.

"Хората излизат навън и след 5 минути се разочароват и влизат вътре. Наистина ви трябват 15 минути, за да се приспособят очите ви и да се аклиматизират към тъмнината. Трябва да намерите мястото, да се настаните удобно и да чакате", добави Мсковиц. 

Снимка: Pexels