fallback

Как да се справим с киселините

Не се прегъвайте в корема 

29.07.2024 | 14:56 Автор: Беатрис Младжова

Киселини получаваме след консумирането на определени храни. Те предизвикват парене с гърлото и гърдите. Освен лекарства има и други методи за отстраняването им.

Стойте изправени, не се прегъвайте в корема 

Когато стоите изправени, това помага на киселините да не се връщат в хранопровода и устата. Така предотвратявате навлизането им обратно към хранопровода, което причинява горчив вкус, парене, а в по-тежки случаи дори изгаряща болка. Не се навеждайте надолу, когато имате киселини и избягвайте да стоите прегърбени и превити на стол. 

Хапвайте малки порции начесто 

Друг добър трик, който ще ви помогне да се справите с киселинния рефлукс е ограничаването на количеството храна, която консумирате. Хапвайте малки порции и внимавайте да не смесвате прекалено много различни храни. Избягвайте пържените, мазните храни, както и силните подправки. Не пийте алкохол и кафе, когато имате пристъп на връщане на киселини. 

Използвайте малки съдове 

Ако се храните в малки съдове, ще ви е по-лесно да не се чувствате постоянно гладни. Храним се не само с устата, но и с очите си, затова е важно да си създадете усещане, че не ядете прекалено малко. Използването на малки съдове за хранене е чудесен трик, който помага против киселини, но и за отслабване. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback