Телешкото месо е богато на протеини и важни витамини

Помага за поддържането на мускулната маса

29.07.2024 | 14:44 Редактор: Вяра Димова
Телешкото месо съдържа хранителни вещества.

Важен източник на хранителни вещества е телешкото месо. То има множество ползи, когато се консумира в умерени количества. Една от основните причини за това е високото съдържание на висококачествени протеини. Те съдържат всички незаменими аминокиселини, които тялото не може да произведе само. Това го прави пълноценен източник на протеини, което е особено важно за растежа, възстановяването и поддържането на мускулната маса.

Според изследвания умереният прием на протеини може да подпомогне поддържането на мускулната маса при възрастни хора и да подобри физическата функция.

Освен високото съдържание на протеини, телешкото месо е богато на редица витамини и минерали. Витамин B12, който се намира в значителни количества в телешкото месо е от съществено значение за производството на червени кръвни клетки и за нормалната функция на нервната система. Липсата на този витамин може да доведе до анемия и неврологични проблеми.

Витамин B6 и ниацин, които също се намират в телешкото месо, подпомагат метаболизма и поддържането на здравето на кожата и нервната система.

Желязото в телешкото месо също е важно за образуването на хемоглобин, протеин в червените кръвни клетки, който пренася кислород от белите дробове до останалата част от тялото. Освен това, телешкото месо е богато на цинк, който играе ключова роля за имунната система и селен, който е важен за функцията на щитовидната жлеза и антиоксидантната защита.

Автор: Маринела Георгиева

Четете повече за ползите в Puls.bg.

Снимка: pixabay