fallback

Киафа и Нарцис от Софийския зоопарк празнуват деня на тигрите

В зоологическите градини по света живеят повече на брой видове, отколкото в природата

29.07.2024 | 14:48 Автор: Толя Стоянова

Отбелязваме международния ден на тигрите. Той съществува от 2010 г. с цел да се обърне внимание на международната общественост на това, че тигрите са застрашен вид и изчезват с бързи темпове от дивата природа поради бракониерство и загуба на местообитания, съобщиха от Зоологическата градина в София.

Бракониерите търгуват с всички части от животното, заради широкото им приложение в източната медицина. Най-голямата котка на планетата за съжаление е и един от най-застрашените видове. В миналото тигрите са обитавали цяла Азия. Популациите на различните подвидове тигри в естествените им местообитания е намаляла с 95% през последните 100 години. В зоологическите градини по света живеят повече тигри, отколкото в природата. Този факт дава надежда, че видът няма да изчезне напълно, тъй като там се поддържат резервни, генетично чисти популации от тези изчезващи големи котки.

Популациите на диви тигри в Азия се стабилизират

От 10 подвида тигри, които са съществували в началото на XX век, днес познаваме 6. Суматрийските, малайските и южнокитайските тигри са със статус критично застрашени в дивата природа според световната червена книга. Сибирските, бенгалските и индокитайските тигри са със статус застрашен вид. Яванските, каспийскияте и балийските тигри, са със статус изчезнали в дивата природа и то по вина на човека. 

През последното десетилетие данните са обнадеждаващи - популациите на диви тигри в Азия се стабилизират и даже броят на тигрите им малко се е увеличил. Има надежда най-голямата котка на планетата да бъде спасена със съвместните усилия на различни държави, зоопаркове и природозащитни организации. 

В Софийския зоопарк живеят бенгалските тигри Киафа и Нарцис. Те са бяла форма на бенгалския тигър и са брат и сестра. Родени са в унгарски зоопарк. Много са игриви и обичат да плуват и да си играят във водата. Белите бенгалските тигри са изключително редки в природата. Цветът им се дължи на генетична мутация. Светлата им окраска в природата ги прави твърде забележими, което им пречи при ловуване.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Любопитно
fallback