fallback

Мазнините в корема и в ръцете показват риск от деменция

До 2050 г. ще има около 153 млн. души с това състояние, сочи анализ

28.07.2024 | 17:03 Автор: Вяра Димова

Мястото, на което се намират излишните килограми в тялото, могат да повлияят на риска от невродегенеративни заболявания, сочи ново проучване.

Изследователите предполагат, че допълнителните мазнини в областта на корема и горната част на ръцете увеличават риска от тези заболявания, докато натрупването на повече мускулна маса може да го намали. Откритието е публикувано в сп. "Neurology".

В анализ от 2022 г. се посочва, че до 2050 г. ще има около 153 млн. души с деменция. Паркинсон, второто най-често срещано невродегенеративно заболяване, понастоящем засяга над два пъти повече души, отколкото през 1990 г.

Част от увеличението се дължи на по-голямата продължителност на живота, но проучванията показват, че други фактори, като затлъстяването и липсата на физическа активност също могат да увеличат риска от деменция. 

Учените са анализирали данни от 412 691 души, които са били наблюдавани средно девет години. В началото на проучването средната възраст на участниците е била 56 години. Изследователите оценяват физическото състояние на тялото, като измерват талията и бедрата, силата на захвата, костната плътност и мастната и мускулната маса.

Те открили, че хората с повече мазнини в областта на корема или в горната част на ръцете са по-склонни да развият невродегенеративни заболявания.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback