fallback

Три причини да включим изварата в менюто си

В нея има множество ценни хранителни вещества

28.07.2024 | 20:19 Автор: Елеонора Танева

Изварата е един от най-полезните продукти в отслабването. Освен че стимулира редуцирането на мазнините, тя подобрява и цялостното здраве. В изварата се срещат множество ценни хранителни вещества, макро- и микроелементи, които подобряват здравословното състояние, стимулират редица процеси в организма и са полезни в отслабването. 

Изварата е подходяща за вашата диета

В изварата се срещат множество ценни хранителни вещества, макро- и микроелементи, които подобряват здравословното състояние, стимулират редица процеси в организма и са полезни в отслабването. 

Млечният продукт е по-беден на калории от сиренето и кашкавалите, но същевременно има висока хранителна стойност благодарение на по-високото съдържание на протеини и по-бедното наличие на мазнини. 

Изварата е по-бедна на наситените мазнини, което я прави предпочитан млечен продукт от повечето трениращи хора. Мазнините добавят излишни калории към храненето, пречат на отслабването и развитието на мускулната маса. Въпреки че мазнините имат своето значение за организма, с тях не трябва да се прекалява.

Високо съдържание на минерали

Калцият е много важен минерал за синтеза на костно вещество. Той отговаря и за процесите на кръвосъсирване. Калцият се среща в доста добри количества в изварата, което я прави изключително полезна. В изварата се съдържа и фосфор, който също има голямо значение за костната плътност, тъй като си взаимодейства с калция и съдейства за образуването и заздравяването на костите. 

Изварата е полезна за подобряване на имунитета

Това спомага за усвояването на калция и прави влиянието му по-качествено.

В нея се съдържат още минералите цинк, калий, желязо, които играят важна роля в процесите на имунната система, синтеза на кръвни клетки, преноса на кислород и хранителни вещества към тъканите, намаляват възпалението, стимулират регенерирането на клетките. 

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback