fallback

Защо забравяме какво сънуваме?

Причините са многостранни и комплексни

26.07.2024 | 17:29 Автор: Беатрис Младжова

Забравянето на сънищата веднага след събуждане е явление, което се среща често, и причините за него са многостранни и комплексни.

Сънищата обикновено се случват по време на фазата на бързо движение на очите (REM), когато мозъкът е много активен и генерира изображения и истории. REM фазата е свързана с високата мозъчна активност, подобна на тази в будно състояние, но спомените, които се формират в този период, са по-малко стабилни и устойчиви. Това може да се дължи на факта, че по време на REM съня, химическите процеси в мозъка, които подкрепят дълготрайната памет, не са толкова активни.

Един от ключовите фактори за забравянето на сънищата е липсата на внимание и съзнание по време на сънуването. В будно състояние ние сме съзнателни за това, което се случва около нас, и можем да съзнателно запомним информация. По време на сън обаче ние нямаме същото ниво на съзнателност и внимание. Това означава, че сънищата не се обработват по същия начин, както спомените от будното състояние, което прави по-трудно тяхното запомняне.

Преходът от съня към будността също играе роля в забравянето на сънищата. Когато се събудим, мозъкът ни бързо превключва към нови стимули и задачи. Това бързо пренасочване на вниманието може да доведе до загуба на краткосрочните спомени от съня. Ако не отделим време да мислим или записваме съня си веднага след събуждане, е вероятно да го забравим бързо.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback