fallback

Хлорът може да навреди на косата ни

Нанесете натурално масло

25.07.2024 | 17:05 Автор: Толя Стоянова

Колкото и да обичаме разхлаждащите дни в басейна, водата обаче може да направи косата ни суха и чуплива. Хлорът може да се отрази зле на блясъка и здравината на косъма, и дори да промени цвета му. Какво да предприемем?

Намокрете я предварително

Едно от най-добрите неща, които може да направите, преди да се потопите в басейна, е да изплакнете косата с чиста вода. Кичурите са като гъба - когато са сухи, те абсорбират водата. Следователно, ако косата ви вече е наситена с чиста вода, тя няма да абсорбира толкова много хлорираната от басейна. 

Нанесете натурално масло

Маслата действат като защитник на косата ви от хлора. Преди да отидете да плувате, нанесете малко масло, като кокосово или масло от жожоба, върху косата си. Тъй като маслата обикновено действат като ефективна бариера между косата ви и хлорираната вода, те могат да попречат на хлора да проникне дълбоко в кичурите.

Нанесете балсам без измиване

Нанасянето на балсам без измиване, преди да отидете в басейна, може да бъде добър начин да защитите косата си. Създава бариера върху повърхността на косъма, която не позволява на вредните химикали да проникнат в кутикулата. Балсамът също така помага за овлажняване на косата и я поддържа мека и без заплитане, намалявайки риска от накъсване на косата.

Носете шапка за плуване

Използването на плътно прилепнала шапка за плуване е може би най-ефективният начин да защитите косата си в плувния басейн. Въпреки че шапката няма да запази косата ви напълно суха, тя минимизира излагането на вода, което е решаваща стъпка в грижата за косата за редовните плувци.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback